| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): radnim danom od 8.30 do 12.30 časova

Praznici

Adresa
Slavujevac 3
10000 ZAGREB
REPUBLIKA HRVATSKA

Telefon: +3851/4579067, 4573330,
4573337, 4579068
Lokacija/Mapa
Faks: +3851/4573338 Konzularna nadležnost
Konzularno odeljenje: +3851/4573331 (08h-16h) Е-mail: embassy.zagreb@mfa.rs
Faks konzularnog odeljenja: +3851/4573332 Veb sajt: http://www.zagreb.mfa.gov.rs

 


 
O B A V E Š T E NJ E

Zbog državnih praznika u Republici Hrvatskoj, Ambasada i njeno konzularno odeljenje neće raditi u petak 22. i ponedeljak 25. juna 2018. godine. U hitnim slučajevima, možete se obratiti na telefone 01 4579 068 ili 4570 067. 


Informacija o novoj platformi Radio-televizije Srbije

Obaveštavamo da je medijski javni servis Radio-televizije Srbije, pokrenuo platformu RTS Planeta (rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta.
Za korisnike koji se registruju van teritorije Republike Srbije, besplatno praćenje sadržaja biće omogućeno u naredna tri meseca. Nakon promotivnog perioda putem ove platforme, i dalje će biti moguće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši satelitski program RTS, prevashodno namenjen dijaspori) i programa Radio Beograda.
 

Opširnije...
 
 
Predstavnici Ambasade posetili Žegar

Predstavnici Ambasade Republike Srbije u Zagrebu, posetili su 26.05.2018. godine, građane srpske nacionalnosti koji žive na području Žegara (opština Obrovac, Zadarska županija), i posetili manastir Krupa (sagrađen 1317.). Pored pružanja informacija i praktičnih saveta iz oblasti konzularnih poslova, učenicima osnovnog školskog uzrasta, uručeno je 10 tablet-računara koji su obezbeđeni u saradnji Ambasade i grada Inđije. Do sada je uručeno preko 80 tablet-računara, a intencija Ambasade je da se sa akcijom nastavi i u narednom periodu, u saradnji sa drugim donatorima, među kojima je i ComTrade. 


Ministar Dačić u Splitu na Godišnjem sastanku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative

Istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Godišnjem sastanku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative koji se održava u Splitu:

 

„Poštovana predsedavajuća,
Drage kolege,
Dame i gospodo,

Na početku želim da zahvalim potpredsednici Vlade Hrvatske i ministarki Pejčinović-Burić i generalnom sekretaru Centralno-evropske inicijative ambasadoru di Vijetriju na izrazitom gostoprimstvu i izvrsnoj organizaciji Godišnjeg sastanka ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative.

Zadovoljstvo mi je što danas imam priliku da učestvujem u razmeni mišljenja o povezivanju unutar šireg evropskog regiona, iskustvima i izazovima evropskih integracija i naporima koje treba zajednički da uložimo u smislu održanja stabilnosti regiona.

Republika Srbija, usudiću se da kažem, tokom čitave poslednje decenije ne pravi razlike u prioritetnim ciljevima koji se odnose na unutrašnje reforme, evropske integracije i regionalnu saradnju.
Politika proširenja EU, uvereni smo, predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Unije, ne samo u stabilizaciji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i postizanju stabilnosti i bezbednosti Unije kao celine, što je, nadam se, nedvosmisleno potvrđeno još jedanput na nedavno okončanom Samitu u Sofiji činjenicom da je punopravno članstvo u EU jedina strateška opcija za partnere na Zapadnom Balkanu. Srbija se pokazala kao ravnopravan i pouzdan partner EU u prethodnim godinama i zadovoljni smo što je to prepoznato, imajući u vidu značajnu političku posvećenost koja je u to uložena.

Uprkos evidentnim izazovima sa kojima se EU na političkom i ekonomskom planu danas suočava, uvereni smo da je jasna perspektiva članstva u EU bila i ostala glavni pokretački faktor niza reformskih aktivnosti i pozitivnog razvoja u regionu. Republika Srbija je posvećena procesu pristupanja EU, u okviru kojeg je do sada otvorila dvanaest pregovaračkih poglavlja. Cilj nam je da otvorimo što više poglavlja za koja smo spremni u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat moga da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju – punopravnom članstvu u EU.

Nama, kao i ostalima na Zapadnom Balkanu, od neprocenjive je važnosti da se proces integracija, koji je prvenstveno proces dugih i teških reformi, nastavi nesmetano, uz očekivanje da će nedvosmislena podrška i razumevanje dolaziti od svih članica EU. Napredak svakog od nas pojedinačno u procesu EU integracije ima pozitivan efekat i na ostale u regionu.

Dame i gospodo,

Zalažući se za stabilnost u regionu, svi mi zapravo radimo na održivosti i napretku naših ekonomija.
Srbija je ostvarila značajne pozitivne rezultate u prethodnoj godini. Uz projekciju rasta od preko 4% moja zemlja beleži i treći uzastopni budzetski suficit, dok je javni dug smanjen na ispod 58%, što je, podsetiću vas, uslov predviđen Ugovorom u Mastrihtu. Stopa nezaposlenosti je smanjena sa gotovo 26 posto na današnjih 13, a nezaposlenost među mladima sa 51 na 33 procenata. Svi se u regionu suočavamo sa „odlivom mozgova", ali očekivani ekonomski rast za naredni period i planirane strane investicije, stvoriće, možemo biti sigurni, i mogućnosti za zapošljavanje, naročito mladih.

Sa druge strane, govoriti o održivoj stabilnosti nemoguće je bez prepoznavanja zajedničkih interesa i pune podrške regionalnoj saradnji, koja je, kako sam već napomenuo, jedan od ravnopravnih stubova naše spoljne politike. U pružanju doprinosa jačanju regionalne saradnje, Republika Srbija posebnu pažnju pridaje aktivnostima u okviru tzv. ,,Berlinskog procesa". Srbija podržava primenu regionalnih projekata, zajednički usaglašenih na prošlogodišnjem Samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima, ulaganjima u mlade, kao i usaglašavanje eventualno novih zajedničkih projekata u drugim oblastima, koji bi doveli do boljitka života u regionu i pre formalnog članstva u EU. Takođe se najozbiljnije pripremamo za predstojeći Samit u Londonu, koji će pored već uhodanih tema, pokrenuti i pitanje bezbednosti, te veću regionalnu povezanost u tom smislu.

Kada govorimo o stabilnosti, ne možemo a da se ne osvrnemo na neke događaje i procese na međunarodnom planu koji donose nove izazove za širi evropski region, ali pogađaju i svakog našeg građanina. Napuštanje multilateralizma, sukobi na granicama Evrope, jačanje desničarskih pokreta, populizma i opšta radikalizacija i banalizacija političke scene, terorizam koji i dalje opstaje i pored poraza tzv. „Islamske države", migracije, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, samo su neke od opomena koje podsećaju na neophodnost da Evropa i Evropska unija jačaju i ujedinjuju se, kako bi ostvarile zajedničke interese na kontinentu i prema spoljnom svetu. Što se tiče migracija, moramo biti svesni krize koja se ponavlja, svakako ne u istom obimu, niti istog intenziteta, ali sa novim talasima, rutama i izazovima. Čak i ako ne utiče ponovo na Srbiju direktno, spremni smo da nastavimo sa konstruktivnom saradnjom i da radimo zajedno sa svima vama u rešavanju ovog zajedničkog problema.

Dame i gospodo,

Možemo slobodno reći da CEI predstavlja „most" između zemalja članica Evropske unije i onih zemalja kandidata i aspiranata koje svoje članstvo u Evropskoj uniji još uvek nisu ostvarile. Pripadnost ovoj regionalnoj inicijativi, koja predstavlja okvir za unapređenje regionalne saradnje i bržu evropsku integraciju, za Srbiju je veoma značajno, naročito u svetlu pregovora o pristupanju EU.
CEI je, takođe, kao jedna od najstarijih regionalnih inicijativa na evropskom kontinentu koja danas okuplja 18 država, inicijativa koja svojim iskustvom i ugledom koji uživa može ostvariti značajnu dodatnu vrednost u procesu povezivanja evropskih makro regiona. U tom smislu, sa zadovoljstvom mogu da konstatujem značaj napora koji se na ovom polju ulaže.
Bez obzira na druge formate i organizacije, CEI je uspela da ostane aktuelna. Srbija i njene institucije, na lokalnom nivou, univerziteti, NVO sektor, prepoznali su u punom obimu kapacitete fondova i poziva za saradnju koji dolaze iz CEI. Potvrda velikog interesa Srbije leži u činjenici i da je, na upravo završenom pozivu CEI za program aktivnosti za saradnju, Srbija dostavila najviše projektnih predloga (21).

Dragi prijatelji,

Dozvolite mi da izrazim žaljenje poslednjom odlukom Austrije. Poštujući svakako i ne ulazeći u razloge koji su Vladu u Beču opredelili u tom smislu, želeo bih da ukažem na veliki doprinos Austrije, u samoj Inicijativi, ali i šire, dugogodišnjim poznavanjem i iskrenom podrškom koju je, zajedno sa Italijom, uvek iskazivala našem regionu. Nadam se da će, kada se steknu uslovi za to, biti snage i interesa da se ova odluka možda i revidira.

Dame i gospodo,

Želeo bih na kraju da pohvalim napore koje ulaže Republika Hrvatska, kao trenutni predsedavajući CEI, i da vam poželim puno sreće i uspeha u periodu koji sledi, kao predsedavajućem ovom regionalnom inicijativom.

Hvala."


Predstavnici Ambasade posetili mlade hokejaše

29. Mart 2018.

Ambasador M. Nikolić sa saradnicima, danas je posetila reprezentaciju Srbije, koja učestvuje na juniorskom svetskom prvenstvu u hokeju na ledu (U18). U neformalnom druženju sa mladim sportistima i članovima stručnog štaba, razgovaralo se o aktuelnom takmičenju, sportskim planovima i organizacionim aspektima prvenstva. Sutra je na programu utakmica za treće mesto, a protivnik našim mladim hokejašima, biće reprezentacija NR Kine.
 

Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova