| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt
 
10000 Zagreb
Radno vreme:
Ponedeljak - petak: 8:00 - 16:00 časova
 
 
 
 
Telefon: (+385 1) 457 9067, 457 3330, 457 3337, 457 9068

Konzularno odeljenje je otvoreno za stranke: Ponedeljak - petak: 8:30 – 12:30 časova

Telefon konzularnog odeljenja: (+385 1) 457 3331

E-pošta konzularnog odeljenja: konzularno.zagreb@mfa.rs

Adresa konzularnog odeljenja: Katančićeva br. 3, Zagreb

Naplata troškova konzularnih usluga vrši se isključivo bezgotovinski bankarskim karticama (mastercard, maestro i visa), kao i na račun: HR7723600001503149881


 
Parlamentarni izbori u Republici Srbiji, raspisani za 17. decembar 2023. godine

Povodom predstojećih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 17. decembar 2023.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

“Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 25. novembra 2023. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime i prezime birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i

adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.
Do donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na izborima, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati orema mestu boravišta u inostranstvu.


Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Pored toga, uvid u podatke koji se vode o biraču može se izvršiti i preko Portala eUprava (usluga eZahtev za upis/izmenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku). Potrebno je da je građanin registrovani korisnik Portala eUprava. Prijava na Portal eUprava moguća je putem mobilne aplikacije ConsentID ili kvalifikovanim elektronski sertifikatom.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.”


Zahtevi za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu i za upis u jedinstveni birački spisak dostupni su na sledećim linkovima:

http://www.zagreb.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_birački_spisak_podataka_da_će_birač_glasati_u_inostranstvu_2023.pdf

http://www.zagreb.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_jedinstveni_birački_spisak_u_Republici_Srbiji_2023.pdf


NOVE ADRESE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U ZAGREBU I KONZULARNOG ODELJENJA

Od 1. juna 2022. godine Ambasada Republike Srbije u Zagrebu i Konzularno odeljenje Ambasade preseljeni su na nove adrese.

Ambasada Republike Srbije u Zagrebu nalazi se u Ulici Jabukovac br. 23, Zagreb.

Konzularno odeljenje Ambasade premešteno je u Ulicu Katančićeva br. 3, Zagreb. Radno vreme Konzularnog odeljenja sa građanima je radnim danom 8:30 – 12:30 časova.


 
 
Poseta đaka iz R. Srbije Jasenovcu, 26.10.2023. godine

Ambasador Jelena Milić bila je ko-domaćin za stotinu đaka i profesora beogradskih gimanzija, učesnika prvog studijskog putovanja u Jasenovac i Pakrac od kraja oružanih sukoba u RH. Inicijator i organizator ove istorijske posete bio je Muzej žrtava genocida a kodomaćin Mar Krabulić njegovo preosvedtenstvo vladika Jovan i Eparhija Pakračko-Slavonska.   

Tom prilikom ambasador Jelena Mili’ je istakla: “Velika je čast i obveza biti opet  u Jasenovcu,  danas pogotovu  sa svima vama ovde. Hvala vam. Reči iskrene zahvalnosti što ste baš vi, đaci i nastavnici, ovde u Jasenovcu u ovako velikom broju posle toliko vremena, su uistinu prvo što sam istakalželela da iskažem. I
Muzej i vladika  Jovan neguju human, dostojanstven i  istorijografski odgovoran pristup kulturi sećanja. Mada zvuči podrazumevajuće, takav pristup nije, nažalost,  uvek i od svih…..Nedavno je jasenovac posetila i ministarka pravde RSMaje Popović, u funkciji i specijalnog izaslanika predsednika Vučića,  Jasenovcu.  Ona je tom prilikom poručila da nas „strašni zločini i nepočinstva koja su se desila prema nedužnim jasenovačkim žrtvama obavezuju da u sebi i oko sebe iskorenjujemo mržnju i zlo“. Istakala je da Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posvećena razvoju i promociji kulture sećanja „koja je isceljujuća za budućnost celog regiona“, te da će nas  „po tome da li smo u tome napravili iskorak ili ne, pamtiće nas naša deca i istorija“.Vi ste, poštovani đaci, i ta naša deca koja će nas po tome pamtiti ali i oni koji čine ove  važne iskorake ka  isceljujućoj kulturi sećanja. Opet, hvala vam.Pijetet prema nevino stradalima, odgovornost nas građana da na vreme primećujemo i sprečavamo netoleranciju prema drugom, da osuđujemo i sprečavamo organizovanu mržnju i nasilje i ne dozvolimo da se  zla organizove mržnje, kakva su i jasenovačka zla,  ikad više ponove, nas usmeravaju na takav pristup kulturi sećanja. Human i na naučnim činjenicama utemeljen pristup. On ne isključuje odgovornost za počinjeno, naravno. Ambasada RS u RH u potpunosti podržava upravo ovakav pristup. On vodi ka razumevanju i toleranciji, te uspostavlja temelje za normalan zajednički život u miru i prosperitetu. Nažalost, svesni smo opet ovih dana koliko mir i prosperitet  nisu puke fraze, već ciljevi za koje se moramo svakodnevno angažovati. I zato je vaša poseta važna.Poštovani vladika Jovan je, nedavno, u seriji svojih  važnih medijskih nastupa, ukazao na zabrinjavajuću okolnost – mali broja naučnih radova na temu Jasenovca, što gore opisani pristup otežava. Nadam se da će možda i među vama koji ste danas ovde, ili u vašoj generaciji izniknuti stručnjaci koji će se Jasenovcem i drugim srodnim temama baviti na taj način.Sve veća građa MŽG, nedavno otvorena Istraživačka biblioteka u Jasenovcu, sadržaji u episkopskoj knjižnici u Pakracu, sve je to deo važne infrastrukture  negovanja kulture sećanja na strahote Jasenovca koja se prepoznaje i ceni i van srpskih nacionalnih i državnih okvira. Kao ambasador RS u RH, sad već duže od godinu dana, mogu vam iz prve ruke svedočiti kako ovakav pristup otvara vrata ka prostorima prihvatanja i suočavanja  tamo gde to pre, iz različitih razloga,  nije bio slučaj. On omogućava i čvrste temelje za preko potrebno odmrzavanje odnosa RS i RH, na čiju potrebu je, bez obzira na vrlo teške okolnosti, ukazao predsednik Vučić Buducnost Srbije Aleksandar Vucic.
Dragi učesnici ove istorijske posete, hvala vam još jednom što ste danas ovde. Nadam se da će vama boravak biti i koristan i da ce biti primer da i mnogi drugi djaci iz Srbije, regiona i sire pocnu redovno da posecuju Jasenovac.”.      Jos jednom hvala svim djacima, nastavnicima Dejan Ristić  Milan Tomasevic i svima drugima ukljucenom u organitaciju i realizaciju ove uistinu istorijske posete! 


Sastanak ambasadora Jelene Milić sa gradonačelnikom Grada Zagreba, g. Tomislavom Tomađevićem, 18.10.2023. godine

Ambasador Jelena Milić 18. oktobra 2023. godine imala je prijateljski sastanak sa gradonačelnikom Grada Zagreba, g. Tomislavom Tomaševićem. Na sastanku je bilo reči o stvaranju prostora za saradnju u oblastima od obostranog interesa.

 

 

 

 


Odluka o dodeli stipendija u okviru Projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2022/2023 godinu

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, Đorđe Milićević je doneo Odluku o dodeli stipendija u okviru Projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2022/2023 godinu.
Kandati iz Republike Hrvatske kojima je dodeljena stipendija su:


• Jovan Sinobad
• Milica Bradaš
• Lana Dželajlija
• Nina Dželajlija
• Stefanela Aćimović
• Nikolina Aleksić
• Katarina Jakovljević
• Sara Kršić
• Sergej Blažić
• Katarina Vučković
• Bojana Nikić
• Darko Đuričić
• Vladan Smiljanić
• Nađa Oljača
• Aleksandar Bajić
• Nebojša Smiljanić


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova