| |     ћирилица | english  
Naslovna
Ambasador

 

Nj.E. JELENA MILIĆ

izvanredni i opunomoćeni ambasador
Republike Srbije u Republici Hrvatskoj

Biografija

Rođena je 15.1.1965. godine u Beogradu. Diplomirala je i masterirala na Univerzitetu UNION-Nikola Tesla u Beogradu.

U periodu od 1996. do aprila 1997. radila je u UNHCR-ovoj kancelariji u Beogradu na slučajevima Srba izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i njihovom preseljenju  u treće zemlje.

U periodu od aprila 1997. godine do februara 1999. godine radila je na projektu povratka izbeglih Srba u Hrvatsku ”Hoću kući” Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Tokom njenog angažmana na projektu u Knin i okolna sela je organizovano vraćena prva veća grupa izbeglica i pokrenuti su prvi sudski sporovi pred hrvatskim sudovima za povraćaj imovine.

Početkom 2001. godine primljena je na predlog uglednog srpskog diplomate Živorada Kovačevića u Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji. U tom periodu sa gospodinom Kovačevićem i novinarom Dušanom Simićem pokrenula je i uređivala mesečnik za međunarodne odnose Foruma.

U periodu od maja 2001. do jula 2003. radila je kao istraživač u beogradskoj kancelariji Međunarodne krizne grupe (MKG). U tom periodu MKG objavljivala  je izveštaje o značaju saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

U periodu od novembra 2004. do kraja 2007. godine bila je stariji asistent Gorana Svilanovića, bivšeg ministra spoljnih poslova SRJ, dok je obavljao funkciju   predsednika Prvog radnog stola (demokratizacija i ljudska prava) Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Pakta stabilnosti u Savet za regionalnu saradnju.

Krajem 2007. godine osniva, sa grupom istomišljenika, nezavisnu liberalnu, analitičku organizaciju Centar za evro-atlantske studije (CEAS) (www.ceas-serbia.org)  na čijem čelu je bila od osnivanja do leta 2021. godine.

U periodu dok je bila na njegovom čelu ključne oblasti delovanja CEAS su, između ostalog,  bile: analiza srpske spoljne i bezbednosne politike, praćenje dešavanja u zemljama članicama transatlantskog sveta, NATO i EU; promocija punopravnog i aktivnog članstva Republike Srbije u EU i NATO; argumentovanje značaja veze između reforme sistema bezbednosti i tranzicione pravde u post-konfliktnim društvima; metode prevazilaženja demokratskih deficita multikulturalizma.

U periodu dok je bila na njegovom čelu, CEAS je, s njom kao glavnim autorom,  objavio seriju visoko cenjenih i citiranih izveštaja među kojima su najpoznatiji: ”Priča sa zapadne strane - CEAS predlog za korekciju administrativne linije između Srbije i Kosova, u formatu pod okriljem Zapada (2018. godina); ”Osnovni instinkt: za još veći politički angažman NATO-a na Zapadnom Balkanu (2017. godina); Širom zatvorenih očiju - Jačanje ruske meke moći u Srbiji - ciljevi, instrumenti i efekti (2016. godine).

U spomenutom periodu CEAS je osmislio i realizovao  seriju visokih međunarodnih skupova među kojima je najpoznatija ”Beogradska NATO nedelja”, koja se održavala devet godina zaredom.

Tokom njenog rukovođenja, CEAS je postao među najuglednijim i najuticajnijim analitičkim organizacijama na Balkanu sa širokim medijskim institucionalnim i društvenim uticajem. CEAS su citirali ugledni liberalni mediji poput New York Times, Washington Post, Politico i drugi.

U decembru 2016. godine prestižni list „Politico“ ju je svrstao među 28 najuticajnijih ličnosti koje će svojim delovanjem ”uzdrmati, oblikovati i uticati  na  Evropu u 2017. godini”.

Alumnista je Međunarodne akademije za liderstvo nemačkog Fridrih Nauman Štiftunga (IAF). Stažirala je na prestižnom pariskom istraživačkom centru CERI (CERI) pariskog Univerziteta Science Po.

Njeni članci objavljeni su u prestižnim magazinima kao što su The National Interest i The Diplomat, te na portalima analitičkih instituta poput The Center for European Policy Analysis.

Duže eseje objavili su joj: Fondacija NATO-vog odbrambenog koledža iz Rima, Centar sa trans-atlantske odnose Pol H. Nice škole naprednih međunarodnih studija, Džons Hopkin Univerziteta u Vašingtonu i nemačka Fondacija Fridrih Nauman za slobodu.

Kasnih devedesetih godina aktivno je podržavala rad nenasilnog pokreta OTPOR, koji je značajno doprineo padu s  vlasti Slobodana Miloševića. Bila je regionalni producent filma o OTPOR-u ”Obaranje diktatora” , koji je deo serijala A Force More Powerful, PBS (PBS) projekta podržanog od američkog Instituta za mir i institucije Albert Ajnštajn.

Govori engleski jezik. Ima dvoje odrasle dece. Ambasador
Ambasador