| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад сa странкама): радним даном од 8.30 до 12.30 часова

Празници

Адреса
Славујевац 3
10000 ЗАГРЕБ
РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА

Телефон: +3851/4579067, 4573330, 4573337, 4579068 Локација/Мапа
Факс: +3851/4573338 Конзуларна надлежност
Конзуларно одељење: +3851/4573331 (08h-16h) Е-mail: embassy.zagreb@mfa.rs
Факс конзуларног одељења: +3851/4573332 Веб сајт: http://www.zagreb.mfa.gov.rs

 


 
НОВОГОДИШЊИ И БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ - НЕРАДНИ ДАНИ

ОБАВЕШТАВАМО ДА ЗБОГ НОВОГОДИШЊИХ И БОЖИЋНИХ ПРАЗНИКА, КОНЗУЛАРНО ОДЕЉЕЊЕ АМБАСАДЕ Р.СРБИЈЕ У ЗАГРЕБУ, НЕЋЕ РАДИТИ:

- У понедељак, 03.01.2022. године

- У четвртак, 06.01.2022. године

- У петак, 07.01.2022. године

 

 

 

 


РЕПУБЛИЧКИ РЕФЕРЕНДУМ РАДИ ПОТВРЂИВАЊА АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић потписао је Одлуку о расписивању републичког референдума у циљу потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, који је заказан за 16. јануар 2022. године.

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) издало је Обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на републичком референдуму.

Обавештење се може преузети на линку.

Подносиоци захтева путем јавног портала МДУЛС, на интернет страници, могу да провере да ли су уписани у јединствени  бирачки списак (ЈБС).

Држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште у Републици Србији могу да поднесу захтев за гласање у иностранству. Уз прописани формулар потребно је приложити и копију важеће биометријске личне карте Републике Србије или копију важећег биометријској пасоша Републике Србије.

Држављани Републике Србије са бирачким правом подносе захтев за гласање у иностранству преко дипломатско-конзуларног представништва најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 25. децембра 2021. године (локално време у Републици Србији).

Лице које је држављанин Републике Србије и има пријављено пребивалиште у Републици Србији, а није уписано у ЈБС неопходно је да најпре поднесе захтев за упис у ЈБС.  Тек пошто захтев буде решен, односно надлежни орган донесе решење о упису у ЈБС, онда се може примити односно процесуирати захтев за гласање у иностранству.

Попуњени захтеви могу се доставити Амбасади Републике Србије у Загребу лично или на електронску пошту: konzularno@ambasada-srbije.hr


 
 
Старовић на уручењу кључева станова за избеглице у Ариљу - 12. јануар 2022.

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић присуствовао је данас у Ариљу свечаном уручењу кључева станова за осам избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске са пребавилиштем на територији те општине.

Станови за избегличке породице изграђени су у оквиру Регионалног стамбеног програма.

Старовић је, обраћајући се породицама које су добиле станове, рекао да је данас велики дан, пре свега за њих који након 20 и више година коначно добијају свој кров над главом, али да је то и важан дан за Републику Србију.
„Данас смо за један важан корак ближи остваривању нашег стратешког циља, а то је да нико од избеглих и расељених лица на територији Србије не буде без решеног стамбеног питања”, навео је Старовић.

Према његовим речима, Влада Србије интензивно ради на побољшању социјално-економског положаја свих наших грађана, и то се огледа у расту просечних зарада, увећању плата у јавном сектору и пензија, као и у сада већ редовним једнократним давањима.

Средства за изградњу станова обезбеђена су из донаторског Фонда регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија, док је земљиште и инфраструктуру обезбедила Општина Ариље. Укупна вредност радова је 200.732 евра. Радови су започети 13. Маја 2020. године, а завршени 2. априла 2021. године, док је употребна дозвола добијена 27. децембра 2021.

Уручењу кључева станова присуствовали су и комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, председник Општине Ариље Предраг Маслар, Јован Лазаров из Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, као и представници међународних организација и институција.

Регионални стамбени програм је заједничка иницијатива Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, а циљ Програма је давање свеобухватног доприноса решавању проблема избеглих и расељених лица пружањем трајних и одрживих решења за стамбено збрињавање.


МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Амбасада Републике Србије у Загребу, свештенству и монаштву Српске православне цркве, као и свим грађанима R. Хрватске, који Божић обележавају по Јулијанском календару, честита најрaдоснији хришћански празник рођење Богомладенца Христа.

Нека нас празник Христовог рођења надахне да негујемо вредности заједништва, мира, узајамног поштовања и слоге. У жељи да нас рођење Исусово благослови љубављу и радошћу и да нам учврсти нашу веру у трајне људске вредности праштања и разумевања, срдачно вам честитамо Светли Празник Рођења Христовог.

Христос се роди!

Мир Божји!


Селаковић: Држава улаже у обнову Смедеревске Паланке и помаже у збрињавању избеглих - 28. децембар 2021.

Министар спољних послова Србије и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Никола Селаковић присуствовао је данас у Смедеревској Паланци уручивању кључева станова намењених избеглицама.

Станови за 15 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске додељени су у оквиру потпројекта девет Регионалног стамбеног програма.

Селаковић је, обраћајући се породицама које су добиле станове, пожелео срећу и здравље и да им се у новим становима дешавају само лепе и добре ствари.

Министар је навео да су 15 породица које су добиле станове, а које су избегле и расељене из БиХ и Хрватске, оплемениле општину Смедеревска Паланка у коју су дошле током немилих ратних дешавања у својој муци и несрећи тражећи спас, уточиште и кров над главом управо у мајци Србији.

Према његовим речима, зграда у којој ће бити смештене те породице подигнута је и опремљена за свега годину дана, што показује да се све може када се браћа сложе.

Министар Селаковић је рекао да држава улаже у обнову Смедеревске Паланке, и када је реч о збрињавању избеглих, али и када је реч о довођењу инвеститора, отварању нових радних места, реконструкцији јавних објеката и обнови манастира Пиносава.

„Као неко ко је три и по године радио уз Александра Вучића, као његов генерални секретар, знам колико је пажње посвећивао Смедеревској Паланци и колико је енергије и жеље било у томе да Паланка почне да стаје на ноге“, рекао је шеф српске дипломатије и изразио уверење да ће веома брзо у годинама које долазе кроз општину Смедеревска Паланка проћи и ауто-пут који ће носити име вожда Карађорђа.

Регионални стамбени програм је заједничка иницијатива Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, а циљ Програма је давање свеобухватног доприноса решавању проблема избеглих и расељених лица пружањем трајних и одрживих решења за стамбено збрињавање.

Уручивању кључева станова присуствовали су, између осталих, комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, шеф Политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Дирк Лоренц и председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен.


 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова