| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Јабуковац бр. 23

10000 Загреб
Радно време:
Понедељак - петак: 8:00 - 16:00 часова

Локација/МапаПразници

Конзуларна надлежност

Е-пошта: srb.emb.croatia@mfa.rs

Телефон: (+385 1) 457 9067, 457 3330, 457 3337, 457 9068

 
Конзуларно одељење је отворено за странке: Понедељак - петак: 8:30 – 12:30 часова
 
Телефон Конзуларног одељења: (+385 1) 457 3331
 
Е-пошта конзуларног одељења: konzularno.zagreb@mfa.rs
 
 
Наплата трошкова конзуларних услуга врши се искључиво безготовински банкарским картицама (mastercard, maestro i visa), као и на рачун: HR7723600001503149881

 


 
Парламентарни избори у Републици Србији, расписани за 17. децембар 2023. године

 Поводом предстојећих парламентарних избора у Републици Србији, расписаним за 17. децембар 2023.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

“Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 25. новембра 2023. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име и презиме бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

До доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Поред тога, увид у податке који се воде о бирачу може се извршити и преко Портала еУправа (услуга еЗахтев за упис/измену података у Јединственом бирачком списку). Потребно је да је грађанин регистровани корисник Портала еУправа. Пријава на Портал еУправа могућа је путем мобилне апликације ConsentID или квалификованим електронски сертификатом.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Захтеви за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству и за упис у јединствени бирачки списак доступни су на следећим линковима:

http://www.zagreb.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_birački_spisak_podataka_da_će_birač_glasati_u_inostranstvu_2023.pdf

http://www.zagreb.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_jedinstveni_birački_spisak_u_Republici_Srbiji_2023.pdf


НОВЕ АДРЕСЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЗАГРЕБУ И КОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉЕЊА

Од 1. јуна 2022. године Амбасада Републике Србије у Загребу и Конзуларно одељење Амбасаде пресељени су на нове адресе.

Амбасада Републике Србије у Загребу налази се у Улици Јабуковац бр. 23, Загреб.

Конзуларно одељење Амбасаде премештено је у Улицу Катанчићева бр. 3, Загреб. Радно време Конзуларног одељења са грађанима је радним даном 8:30 – 12:30 часова.


 
 
Посета ђака из Р. Србије Јасеновцу, 26.10.2023. године

Амбасадор Јелена Милић била је ко-домаћин за стотину ђака и професора београдских гиманзија, учесника првог студијског путовања у Јасеновац и Пакрац од краја оружаних сукоба у РХ. Иницијатор и организатор ове историјске посете био је Музеј жртава геноцида а кодомаћин Мар Крабулић његово преосведтенство владика Јован и Епархија Пакрачко-Славонска.   

Том приликом амбасадор Јелена Милић је истакла: “Велика је част и обвеза бити опет  у Јасеновцу,  данас поготову  са свима вама овде. Хвала вам. Речи искрене захвалности што сте баш ви, ђаци и наставници, овде у Јасеновцу у овако великом броју после толико времена, су уистину прво што сам истакалжелела да искажем. И
Музеј и владика  Јован негују хуман, достојанствен и  историјографски одговоран приступ култури сећања. Мада звучи подразумевајуће, такав приступ није, нажалост,  увек и од свих…..Недавно је јасеновац посетила и министарка правде РС Маја Поповић, у функцији и специјалног изасланика председника Вучића,  Јасеновцу.  Она је том приликом поручила да нас „страшни злочини и непочинства која су се десила према недужним јасеновачким жртвама обавезују да у себи и око себе искорењујемо мржњу и зло“. Истакала је да Србија са председником Александром Вучићем посвећена развоју и промоцији културе сећања „која је исцељујућа за будућност целог региона“, те да ће нас  „по томе да ли смо у томе направили искорак или не, памтиће нас наша деца и историја“.Ви сте, поштовани ђаци, и та наша деца која ће нас по томе памтити али и они који чине ове  важне искораке ка  исцељујућој култури сећања. Опет, хвала вам.Пијетет према невино страдалима, одговорност нас грађана да на време примећујемо и спречавамо нетолеранцију према другом, да осуђујемо и спречавамо организовану мржњу и насиље и не дозволимо да се  зла организове мржње, каква су и јасеновачка зла,  икад више понове, нас усмеравају на такав приступ култури сећања. Хуман и на научним чињеницама утемељен приступ. Он не искључује одговорност за почињено, наравно. Амбасада РС у РХ у потпуности подржава управо овакав приступ. Он води ка разумевању и толеранцији, те успоставља темеље за нормалан заједнички живот у миру и просперитету. Нажалост, свесни смо опет ових дана колико мир и просперитет  нису пуке фразе, већ циљеви за које се морамо свакодневно ангажовати. И зато је ваша посета важна.Поштовани владика Јован је, недавно, у серији својих  важних медијских наступа, указао на забрињавајућу околност – мали броја научних радова на тему Јасеновца, што горе описани приступ отежава. Надам се да ће можда и међу вама који сте данас овде, или у вашој генерацији изникнути стручњаци који ће се Јасеновцем и другим сродним темама бавити на тај начин.Све већа грађа МЖГ, недавно отворена Истраживачка библиотека у Јасеновцу, садржаји у епископској књижници у Пакрацу, све је то део важне инфраструктуре  неговања културе сећања на страхоте Јасеновца која се препознаје и цени и ван српских националних и државних оквира. Као амбасадор РС у РХ, сад већ дуже од годину дана, могу вам из прве руке сведочити како овакав приступ отвара врата ка просторима прихватања и суочавања  тамо где то пре, из различитих разлога,  није био случај. Он омогућава и чврсте темеље за преко потребно одмрзавање односа РС и РХ, на чију потребу је, без обзира на врло тешке околности, указао председник Вучић Будуцност Србије Александар Вуциц.
Драги учесници ове историјске посете, хвала вам још једном што сте данас овде. Надам се да ће вама боравак бити и користан и да це бити пример да и многи други ђаци из Србије, региона и сире почну редовно да посецују Јасеновац.”.     Јос једном хвала свим ђацима, наставницима Дејан Ристић  Милан Томасевић и свима другима укљуценом у органитацију и реализацију ове уистину историјске посете!


 


Састанак амбасадора Јелене Милић са градоначелником Града Загреба, г. Томиславом Томашевићем, 18.10.2023.

Амбасадор Јелена Милић 18. октобра 2023. године имала је пријатељски састанак са градоначелником Града Загреба, г. Томиславом Томашевићем. На састанку је било речи о стварању простора са сарадњу у областима од обостраног интереса.

 

 


Одлука о додели стипендија у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2022/2023 годину

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором, Ђорђе Милићевић је донео Одлуку о додели стипендија у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2022/2023 годину.
Кандати из Републике Хрватске којима је додељена стипендија су:


• Јован Синобад
• Милица Брадаш
• Лана Џелајлија
• Нина Џелајлија
• Стефанела Аћимовић
• Николина Алексић
• Катарина Јаковљевић
• Сара Кршић
• Сергеј Блажић
• Катарина Вучковић
• Бојана Никић
• Дарко Ђуричић
• Владан Смиљанић
• Нађа Ољача
• Александар Бајић
• Небојша Смиљанић


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова